Alman Edebiyatı #2 Ingeborg Bachmann, Anne Frank ve Anna Seghers

8 Mart 2015

Bu defa aynı dönemlerde yaşamış, benzer konuları işlemiş 3 kadın yazardan bahsetmek istiyorum.



İngeborg Bachmann, 18 yaşında Jack Hamesh isimli bir yahudiye aşık olmuş Avusturyalı bir yazardır. Fotoğraftaki kitabı İkinci Dünya Savaşı sonrası tuttuğu günlüklerden ve Jack'in ona yazdığı mektuplardan oluşuyor. Maalesef bildiğim kadarıyla Türkçe'ye çevirilmemiştir, zaten henüz 2011 yılında yayımlanmış. Bachmann o döneme 'hayatımın en güzel yazı' demiş. Genel anlamda eserlerinde toplum yapısını ve İkinci Dünya Savaşı dönemindeki durumları eleştirmiştir. Romanların ve diğer eserlerinin yanı sıra şiir de yazmıştır.

Yahudi bir ailenin kızı olan Anne Frank İkinci Dünya Savaşı edebiyatının simge isimlerindendir. Ailesiyle Nazi Almanyasından kaçıp Hollanda'ya sığınmış ve iki yıl bir evin arkasındaki bölmede saklanmıştır. Orada iki yıl boyunca tuttuğu günlüğü, 14 yaşında yaşamını bir Toplama kampında yitirdikten sonra 'Anne Frank'ın hatıra defteri' isimli bir kitapta toplanmıştır. Kitabın Türkçe'si mevcuttur. Bir de yaşadıklarını, çeşitli öyküler vs. yazdığı bir kitabı daha vardır.

Anna Seghers, gerçek ismiyle Netty Radvány, de yahudi bir ailenin kızı olarak Almanya'da benim yaşadığım kentte doğmuştur. Alman Komünist partisine yakınlığı ve Nazi Almanya'sından kaçmak zorunda olmasıyla bilinir. Yurtdışından faşizm'den kaçanların durumunu ve İkinci Dünya Savaş'ı üzerine yazmaya devam etmiştir. Yanılmıyorsam Türkçe'ye çevirilmiş eserleri mevcut

Ben üçünü de herkese tavsiye ederim. Huzurlu geceler :)



2 yorum:

  1. ay bu bölümü cok sevdim. Cok güzel seyler ögrenecegiz bu sayede. Danke

    YanıtlaSil
  2. Asil benden danke Ahucugum:)

    YanıtlaSil